kasemahla jäätis

Kui oled kevadel usin kasemahlakoguja ning mõelnud, mida veel teha selle väärtusliku loodusanniga, siis siin on üks uus põnev väljakutse – tee ise kasemahla jäätis. Kasemahlast tehtud jäätis maitseb sama hästi kui tavaline sorbett, ent vahe on selles, et suhkrut tuleb lisada hoopis vähem, lisaks on selles veel teisigi kasulikke vitamiine ja mineraalaineid.


kasemahla jäätis

Maailma kõige kuulsamat kasemahlajäätist tehakse Taani väikesaarel Skarø. Sealne pereettevõte toodab päevas 10 000 jäätisetopsi ja sortimendi valik on suur. Lisaks gourmet jäätisele produtseerib see vaid ligi 30 elanikuga saarel asuv ettevõte tervislikke jäätiseid ka haigla patsientidele, kel vaja söögiisu puudumise tõttu kaalu taastada, või operatsioonijärgsetele patsientidele. Veel on põnev leiutis jäätisesort rasedatele hommikuiivelduse vastu. Oluline on sealjuures aga, et lisaks meditsiinilisele väärtusele jäätised hästi maitseks.

Aga kuidas teha kodus ise kasemahla jäätis? Kasemahlast saab hästi valmistada sorbetti ja granitat. Need sisaldavad samu koostisaineid, ühe puhul kasutatakse tihedama tekstuuri saavutamiseks jäätisemasinat, teist saab teha igaüks koduste vahenditega.

Sorbet stiilis jäätis

Sorbet’i põhiretseptis on koostisaineteks elastsust lisav glükoosisiirup, suhkur ja vesi, neile lisatakse puuvilja- või marjapüree. Kui aga vee asemel kasutada kasemahla, siis on lisatav suhkru kogus oluliselt väiksem. Sorbetti tehes vahustatakse püree jäätisemasinas külmutamise ajal. 

Granita stiilis jäätis

Sitsiilia päritolu granita seevastu on pigem teralise ja jääkristallilise konsistentsiga ning seda saab ka koduste vahenditega teha. Granita valmistamiseks asetatakse suhkru, vee – või nende asemel kasemahla – ja puuviljamahla või -püree segu madalasse nõusse ning külmutatakse sügavkülmikus. Külmutamise ajal tuleb granita segu aeg ajalt kahvliga katki lõhkuda ja segada, kuni tekib jääkristallide hunnik.

Sitsiilia granitat võib valmistada ka kohaliku pohlamahlaga – saab parajalt hapukasmagusa ning kergelt mõrkja alatooniga jahutava maiuse. Pohlamahla asemel võib kasutada ka hapukat astelpajumahla või jõhvikamahla – mida tugevama maitsega on mahl, seda intensiivsem granita.

Tee ise kasemahla jäätis nii:

Meie soovitame teha kasemahla jäätist nii: sega kasemahla nt oma aia maasikatega, mis on sügavkülmutatud, püreesta ja pane säilituskarbis või jäätisevormides sügavkülma. Sega iga 15-20 min järel jäätuvat massi kahvli või saumikseriga 3-4 korda ja lase lõpuks jäätuda. Juba varsti ongi imemaitsev tervislik ja jahutav-värskendav maius valmis.

 

(Allikad: Maaleht, Kopli taluköök, Galileo Deutschland, BioPress)


ÖselBirch mahedad kasemahlajoogid

• Vähese suhkruga • Eesti mahetoodang • Säilitusaineteta • Iga pudel toetab maailmakoristust: letsdoitworld.org

• Sisaldab kasemahlale omaseid mineraalaineid ja vitamiine